Dr. Öğr. Üyesi Neslihan Taş'ın başarısı
Dr. Öğr. Üyesi Neslihan Taş'a UK Royal Society of Chemistry Food Group Early Career Medal 2023 ödülü Londra Burlington House'da taktim edilmiştir.
Türkiye-Azerbaycan Üniversitesi H. Ü. Gıda Mühendisliği Programı
Türkiye-Azerbaycan Üniversitesi H. Ü. Gıda Mühendisliği Programı öğrencileri 17-24 Kasım 2024 tarihleri arası üniversitemiz ve bölümümüz misafiri olacaktır. Kendilerine şimdiden "hoş geldiniz" diyoruz.
Türkiye'nin Lider Gıda Mühendisliği
Hacettepe Üniversitesi ShanghaiRanking's Global Ranking of Academic Subjects 2021 yılı sıralama sonuçlarına göre Food Science & Technology alanında Türkiye'den sıralamaya giren tek üniversitedir. (Sıralama: 201-300)
Türkiye'nin Lider Gıda Mühendisliği Bölümü (2020)
Hacettepe Üniversitesi ShanghaiRanking's Global Ranking of Academic Subjects 2020 yılı sıralama sonuçlarına göre Food Science & Technology alanında dünyada 201-300, Türkiye’de ise birinci sırada yer almıştır.
Türkiye'nin Lider Gıda Mühendisliği Bölümü (2019)
Hacettepe Üniversitesi ShanghaiRanking's Global Ranking of Academic Subjects 2019 yılı sıralama sonuçlarına göre Food Science & Technology alanında dünyada 151-200, Türkiye’de ise birinci sırada yer almıştır.
Türkiye'nin Lider Gıda Mühendisliği Bölümü (2018)
Hacettepe Üniversitesi ShanghaiRanking's Global Ranking of Academic Subjects 2018 yılı sıralama sonuçlarına göre Food Science & Technology alanında dünyada 151-200, Türkiye’de ise birinci sırada yer almıştır.
Öğretim
Gıda Mühendisliği lisans programımız Türk gıda endüstrisinin lider kadrosunu oluşturacak, dünya standardında bilim, teknoloji ve mühendislik bilgileriyle donanmış öğrenciler yetiştirir.
MÜDEK akreditasyonu
Hacettepe Üniversitesi Gıda Mühendisliği lisans programı Mühendislik Eğitim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (MÜDEK) tarafından 30 Eylül 2021’den itibaren 5 yıl geçerli olmak üzere yeniden akredite edilmiştir.
Öğrenci Laboratuvarları
Haberler
  • Prof. Dr. Vural Gökmen TÜBİTAK’ın sorularını yanıtladı
  • Bölümümüz araştırma görevlisi Naz Erdem GIRACT tarafından 14. kez verilen, 35 Avrupa ülkesini kapsayan, 2023-2024 Lezzet Araştırmaları Programı-Avrupa PhD kapsamında İlk Yıl Doktora Öğrencisi Bursu'nu alan 6 öğrenciden biri olmuştur.
  • Dr. Öğr. Üyesi Neslihan Taş, UK Royal Society of Chemistry Food Group Early Career Medal 2023 ödülüne layık görülüştür.
  • Prof. Dr. Vural Gökmen TÜBA Asli Üye'liğine seçilmiştir.
  • Ülker'in bizz@kampüs yarışmasında öğrencilerimiz Miray YİĞİT ve Duygu Sinem YILDIRIM 115 üniversite ve binlerce öğrenci arasından finale kalmaya hak kazandılar.
  • Ak-Gıda'nın 3. Ar-Ge İnovasyon Yarışması'nda öğrencilerimiz Hakan Aslan ve Günce Aldemir üçüncülük elde ettiler.
  • Bölümümüz öğretim üyesi Dr.Öğr.Üyesi Elif Yolaçaner liderliğinde ve Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü ile ortak çalışılacak olan projesi (TOVAG-222O444) Tübitak-Tagem işbirliği ile açılmış 1003-Tarımsal Araştırmalar Ortak Çağrısı’nda desteklenmeye hak kazanmıştır.
  • Bölümümüz öğretim üyesi Prof. Dr. Vural Gökmen TÜBİTAK Bilim Ödülüne layık görülmüştür. Hocamıza "Gıda bilimi ve mühendisliği alanında, gıdaların işlenmesi sırasında ortaya çıkan gıda güvenliği risklerinin izlenmesine yönelik ileri analiz tekniklerinin ve gıda güvenliği risklerinin azaltılmasına yönelik gıda işleme teknolojilerinin geliştirilmesi konularındaki üstün nitelikli çalışmaları” nedeniyle Bilim Ödülü verilmiştir.
  • Öğrencilerimiz Ecem Paçacıoğlu ve Dilara Nur Başbozkurt Döhler Shape D-Future Proje Yarışması'nda ikincilik ödülü almışlardır.
  • Öğrencilerimiz Nevin Ebrar Kazkayası, Buse Şen ve Ezgi Akyol Döhler Shape D-Future Proje Yarışması'nda birincilik ödülü almışlardır.
  • Öğretim Üyesi Dr. Neslihan Taş, fen ve mühendislik alanında Hacettepe Üniversitesi Bilim Teşvik Ödülü'nü almıştır.
  • Bölümümüz öğretim üyesi Prof. Dr. Vural Gökmen'in liderliğinde ve Dr. Burçe Ataç Mogol ve Dr. Ezgi Doğan Cömert'in araştırmacı oldukları Waste Quantification to Limit Environmental Stress başlıklı WASTELESS projesi Ufuk Avrupa kapsamında desteklenecek
  • OC-2021-1 çağrı döneminde başvurusu yapılan ve önerenler arasında Üniversitemiz Gıda Mühendisliği Bölümü araştırmacılarından Vural Gökmen, Burçe Ataç Mogol, Tolgahan Kocadağlı, Berat Aytül Hamzalıoğlu ve Neslihan Taş'ın da yer aldığı “CA21149 - Reducing acrylamide exposure of consumers by a cereals supply-chain approach targeting asparagine” başlıklı ACRYRED, The European Cooperation in Science and Technology (COST) komitesi tarafından 27 Mayıs 2022 tarihinde kabul edilmiştir.
  • Prof. Dr. VURAL GÖKMEN danışmanlığında Ahmed Alaaeldin Zaky Ahmed tarafından Üniversitemiz Gıda Mühendisliği Bölümü ev sahipliğinde yürütülecek olan "Effective Valorization Of Artichoke And Moringa Wastes Through The Use Of Novel Eco-Friendly Techniques For Extraction Of Bioactive Peptides” başlıklı araştırma projesi 2236 Co-Funded Brain Circulation Scheme 2 Programı kapsamında desteklenmeye hak kazanmıştır.
  • Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Hakkı BOYACI yürütücülüğünde hazırlanmış olan TAGEM/21/AR-GE/09 numaralı ve “Bakteriyel Kanser Etmeni Pseudomonas syringae’nın Bakteriyofajlar ile Biyokontrolü” başlıklı AR-GE projesi T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) tarafından desteklenmeye değer bulunmuştur. Proje 15.02.2022 ve 15.02.2024 tarihleri arasında bölümümüzde yürütülecektir.
  • Lisans öğrencilerimiz Zeynep Keskin ve Zeynep Tutku İşman Ak Gıda AR-GE Merkezi 2.Ar-Ge Proje Yarışması kapsamında Health&Wellness kategorisinde fonksiyonel fermente bir içecek ürünü ve ürüne özgü yenilikçi ambalaj fikri geliştirme yarışmasında 2.’lik ödülü kazanmıştır.
  •  
  • Hacettepe Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Hamit Köksel 2020 yılında Uluslararası Tahıl Bilimi ve Teknolojisi Birliği’nin Bilim Kurulu Başkanlığı’na (Chair of ICC Academy) seçilmiştir. Prof. Dr. Hamit Köksel, ayrıca bilimsel başarıları ve ICC’ye katkıları nedeniyle 2020 yılı Aralık ayında “Friedrich Schweitzer” madalyası ile ödüllendirilmiştir.
  • Öğretim Üyesi Dr. Tolgahan Kocadağlı, fen ve mühendislik alanında Hacettepe Üniversitesi Bilim Teşvik Ödülü'nü almıştır. 
  • Öğretim üyesi Doç. Dr. F. Ceyda Dudak Şeker, Bilim Akademisi tarafından verilen BAGEP 2020 ödülüne layık görülmüştür. BAGEP ödülü, üstün başarılı genç bilim insanlarına verilmekte ve iki yıllık araştırma desteğini içermektedir. 
  • Prof. Dr. Vural Gökmen, 1 Ekim 2019 itibari ile, Elsevier tarafından yayımlanan Food Chemistry dergisinin (2019 etki faktörü 6.3) Yardımcı Editörlüğüne seçilmiştir.
  • Araştırma Görevlisi Dr. Aytül Hamzalıoğlu İspanya'da Elsevier tarafından düzenlenen '2nd Food Chemistry Conference: Shaping the Future of Food Quality, Safety, Nutrition and Health' konferansında “Multiresponse kinetic modeling of acrylamide and hydroxymethylfurfural formation during roasting of coffee as a sucrose-rich food system” başlıklı konuşması ile en iyi sözlü sunum ödülü almıştır. (Eylül 2019)
  • Öğretim üyesi Dr. Neslihan Taş, Elsevier tarafından yayımlanan Food Research International (5-yıl etki faktörü 4.2) Dergisi Yayın Kurulu Üyeliğine seçilmiştir. (Mart 2019)
  • Araştırma Görevlisi Dr. Cemile Yılmaz Elsevier tarafından yayınlanan Food Research International (5-yıl etki faktörü 4.2) dergisi Yayın Kurulu üyeliğine seçilmiştir. (Şubat 2019)
  • Üniversitemiz Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Araştırma Görevlisi Dr. Tolgahan Kocadağlı, 1848 yılında Birleşik Krallık’ta kurulan ve kimya alanında dünyanın en saygın topluluklarından biri olan Royal Society of Chemistry tarafından “2017 Junior Medal” ile ödüllendirilmiştir. Dr. Kocadağlı’na ödülü, Burlington House’da gerçekleştirilen törenle takdim edilmiştir.
  • Prof. Dr. Vural Gökmen ve ekibinin patentli buluşu “A Solution Extending Shelf Life of Ready-to-Eat Fresh Fruits and/or Vegetables and an Application Method Thereof” 2. Istanbul Uluslararası Buluş Fuarı'nda (ISIF’17) Altın Madalya kazanmıştır. 
  • Araş. Gör. Ezgi Doğan Cömert ve Dr. Araş. Gör. Aytül Hamzalıoğlu, Elsevier tarafından yayınlanan Food Research International (SCI) dergisi Yayın Kurulu üyeliğine seçilmiştir. (2016)
  • Arş.Gör. Havva Tümay Temiz’in Science Magazin Dergisindeki yazısı
  • Dr. H. Gül Akıllıoğlu Food Research International (SCI) dergisinin Yayın Kurulu üyeliğine seçilmiştir. (2014)
  • Dr. Neslihan Taş, 3rd International Congress on Cocoa Coffee and Tea (CoCoTea) kongresinde, “Effect of Alkalization on Maillard Reaction Process During Cocoa Roasting” başlıklı posteriyle en iyi poster ödülünü kazanmıştır. (2015)
  • Prof. Dr. Vural Gökmen Food Chemistry (SCI) dergisinin Yayın Kurulu üyeliğine seçilmiştir. (2014)
  • Bölümümüz son sınıf öğrencilerinden Ayşe Gül Dönmez ve Özge Alan, Prof. Dr. Vural Gökmen danışmanlığında gerçekleştirdikleri Enkapsüle Edilmiş Zeytin Karasuyu Fenolik Bileşikleri İçeren Fonksiyonel Margarin başlıklı bitirme projesi, TÜBİTAK Bilim İnsanı Destekleme Daire Başkanlığı tarafından bu yıl ilk kez düzenlenen Sanayi Odaklı Lisans Bitirme Projeleri Yarışması kapsamında Üretim Süreç ve Teknolojileri tematik alanı ikincilik ödülüne layık görülmüştür. Yarışmaya 54 üniversiteden 474 öğrenci hazırladıkları 201 proje ile katılmıştır. (//www.tubitak.gov.tr/tr/haber/universitelilerin-sanayi-ve-girisimcilik-projeleri-odullendirildi , //www.tubitak.gov.tr/sites/default/files/tubitak_sanayi_odakli_lisans_bitirme_projeleri_yarismasi_odul_alanlar_listesi.pdf) (2013)
  • Prof. Dr. Vural Gökmen, Food Research International (SCI) dergisinin Yardımcı Editörlüğüne seçilmiştir. (2012)
  • 1912 yılında Fransız kimyacı Louis Camille Maillard (1878-1936) tarafından keşfedilen ve halen kendi adı ile anılan Maillard Reaksiyonu'nun 100. yılı anısına Fransa'nın Nancy şehrinde gerçekleştirilen 11. Uluslararası Maillard Reaksiyonu Sempozyumu'unda üniversitemiz Gıda Mühendisliği Bölümü doktora öğrencilerinden Burçe Ataç Mogol yapmış olduğu "4-Methylimidazole formation from sugars and amino acids" başlıklı sunumu ile en iyi poster ödülünü kazanmıştır. (2012)